Rotterdamse Schouwburg

Korte geschiedenis

De geschiedenis van de Rotterdamse Schouwburg begint in 1887. Dan opent de Groote Schouwburg haar deuren in de Aert van Nesstraat. Dit theater in neoclassicistische stijl had maar liefst 1250 zitplaatsen, prachtige salons en loges en een vooruitstrevend theatergezelschap. Zij speelden vooral nieuw Nederlands repertoire, zoals ‘Vorstenschool’ van Multatuli.

 

Rotterdamsche_Schouwburg_1930

De Rotterdamse of ‘Groote’ Schouwburg aan de Aert van Nesstraat rond 1930

 

Na de Eerste Wereldoorlog liepen de bezoekersaantallen sterk terug. Dit had een enorme impact op het Rotterdamse theatergezelschap. De enige manier waarop zij voort konden blijven bestaan, was door te fuseren met het Haagse Hofstadttoneel. Lang ging dit niet goed. In 1938 viel de groep uit elkaar en had Rotterdam geen stadsgezelschap meer. Niet lang daarna ging ook het theater verloren.

14 mei 1940. De Duitsers bombarderen de binnenstad van Rotterdam, om zo de Nederlandse overheid te dwingen tot capitulatie. De stad lag in puin, de infrastructuur was verdwenen. De Groote Schouwburg was één van de gebouwen die door het bombardement werden weggevaagd. Maar de Rotterdammers lieten zich niet kisten begonnen al in 1941 met de bouw van een zogenaamde noodschouwburg. Zelfs tijdens de door de nazi’s afgekondigde bouwstop werd clandistien doorgewerkt. En in 1947, een klein 2 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog, stond er weer een theater in Rotterdam. Ditmaal met 1000 zitplaatsen en niet geschikt voor grote producties. Daarnaast krijgt de stad ook weer een eigen theatergezelschap.

schouwburg

De Rotterdamse Schouwburg na het bombardement van 14 mei 1940.

 

Ondanks de slechte akoestiek, de beperkte technische voorzieningen en het kleine podium blijft de noodschouwburg toch bijna 40 jaar staan. Pas in 1984 wordt besloten om het gebouw te slopen en er een nieuwe schouwburg voor in de plaats te zetten. Dat wordt de Rotterdamse Schouwburg. Wim Quist ontwierp het gebouw. Door zijn grijze glazen buitenkant en witte lichte publieksruimten, gevat in beton, werd het door de Rotterdamse ook wel ‘de kist van Quist’ genoemd. Inmiddels in de Rotterdamse Schouwburg uitgegroeid tot een theater van allure. Met eigen producties, internationale theatermakers, aanstormende talenten en gelauwerde spelers.

Wil je meer weten over de geschiedenis van de Rotterdamse Schouwburg? Kijk dan hier.

Share: