Sprekers donderdag 9

Dit jaar is de dagvoorzitter van het Nationaal Monumentencongres Arno Brok, commissaris van de Koning in de provincie Friesland. Tijdens het ochtendprogramma wordt de lezing gegeven door schrijver Jan van der Mast.

Dagvoorzitter – Arno Brok

CC BY 3.0

Arno Brok studeerde bestuurskunde aan de Thorbecke Academie te Leeuwarden en aan de Universiteit Twente te Enschede. Na zijn studie werkte hij eerst als ambtenaar voor de provincie Flevoland en later voor de provincie Overijssel. Vanaf 1994 heeft hij in Leeuwarden de functies van raadslid, fractievoorzitter en wethouder vervuld. In 2003 werd hij burgemeester van Sneek en in 2010 burgemeester van Dordrecht.

In 2012 reikte de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken, Liesbeth Spies, de burgemeestersprijs uit aan Arno Brok. Hij kreeg deze prijs onder meer vanwege zijn “bindend vermogen”. Bij zijn afscheid als burgemeester van Dordrecht op 24 februari 2017 werd hij geprezen als een man met een hoog moreel besef en benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Sinds 1 maart 2017 is Arno Brok commissaris van de Koning in de provincie Friesland. In zijn Friestalige toespraak zei hij het een voorrecht te vinden om in Friesland aan de slag te gaan als commissaris. Hij zet zich in voor het bij elkaar brengen van mensen. Zijn praktijkervaringen met het denken in communities komen tijdens het congres aan bod.

Keynote spreker – Jan van der Mast

Jan van der Mast studeerde Stedenbouwkunde aan de Technische Universiteit Delft. Als stedenbouwkundige ontwikkelde hij een Toekomstvisie Hoogvliet 1990-2015. Hij koos echter al snel voor het schrijven van toneelstukken en romans. In de afgelopen jaren verschenen bij uitgeverij Nieuw Amsterdam de romans De kleine keizer (2012) en Agneta (2015).

Agneta is het waargebeurde verhaal van Agneta Matthes (1847-1909), een sterke vrouw, die samen met haar man hun droom wist te realiseren: het Agnetapark in Delft. Het park met 78 arbeiderswoningen kan als het eerste tuindorp van Nederland worden gezien en is opgenomen in de lijst van de 100 belangrijkste monumenten in Nederland. Agneta woonde samen met haar man te midden van de fabrieksarbeiders en groeide uit tot geliefde ‘parkmoeder’.

Op dit moment werkt Jan van der Mast aan een biografie over Agneta’s man: Jacques van Marken. Jacques van Marken (1845-1906) was de grondlegger van de Gist- en Spiritusfabriek (later Gist-Brocades, nu DSM) en de Nederlandse Oliefabriek (het latere Calvé). In een tijdperk waarin de overheid niet ingreep bij sociale misstanden, was Jacques van Marken een pionier/visionair op het gebied van Verantwoord Maatschappelijk Ondernemen. Hij was net zo baanbrekend als bijvoorbeeld Henri Ford, William Lever of Jean-Baptiste Godin.

De socialistische ideeën van Agneta Matthes en Jacques van Marken zijn nog steeds actueel. Door je op theatrale wijze mee te nemen in de levens van Agnetha Matthes en Jacques van Marken en in de geschiedenis van het Agnetapark, plaatst Jan van der Mast het denken in communities in een historisch perspectief. Hij weet je te overtuigen van de kracht en waarde van communities.

Share: