Sprekers donderdag 9

Dit jaar is de dagvoorzitter van het Nationaal Monumentencongres Arno Brok, commissaris van de Koning in de provincie Friesland. Tijdens het ochtendprogramma wordt de lezing gegeven door schrijver Jan van der Mast.

Dagvoorzitter – Arno Brok

CC BY 3.0

Arno Brok studeerde Bestuurskunde aan de Thorbecke Academie te Leeuwarden en aan de Universiteit Twente te Enschede. Na zijn studie werkte hij eerst als ambtenaar voor de provincie Flevoland en later voor de provincie Overijssel. Vanaf 1994 heeft Arno Brok in Leeuwarden de functies van raadslid, fractievoorzitter en wethouder vervuld. Als wethouder was hij onder andere verantwoordelijk voor monumentenzorg.

In 2003 werd Arno Brok burgemeester van Sneek en in 2010 werd hij burgemeester van Dordrecht. In 2012 reikte de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken, Liesbeth Spies, de burgemeestersprijs uit aan hem vanwege onder meer zijn “bindend vermogen”. Bij zijn afscheid als burgemeester van Dordrecht werd hij geprezen voor zijn moreel besef en benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Sinds 1 maart 2017 is Arno Brok commissaris van de Koning in de provincie Friesland. In zijn Friestalige toespraak zei hij het een voorrecht te vinden om in Friesland aan de slag te gaan als commissaris. Hij zet zich in voor het bij elkaar brengen van mensen. Zijn praktijkervaringen als politicus met monumentenzorg en het denken in communities komen tijdens het congres aan bod.

Keynote spreker – Jan van der Mast

Jan van der Mast studeerde Stedenbouwkunde aan de Technische Universiteit Delft. Als stedenbouwkundige ontwikkelde hij een Toekomstvisie Hoogvliet 1990-2015. Hij koos echter al snel voor het schrijven van toneelstukken en romans. In de afgelopen jaren verschenen bij uitgeverij Nieuw Amsterdam de romans De kleine keizer (2012) en Agneta (2015).

Agneta is het waargebeurde verhaal van Agneta Matthes (1847-1909), een sterke vrouw, die samen met haar man hun droom wist te realiseren: het Agnetapark in Delft. Het park met 78 arbeiderswoningen kan als het eerste tuindorp van Nederland worden gezien. Het park is sinds 1989 een rijksmonument en is opgenomen in de lijst van de 100 belangrijkste monumenten in Nederland.

Op dit moment werkt Jan van der Mast aan een biografie over Agneta’s man: Jacques van Marken. Jacques van Marken (1845-1906) was de grondlegger van het latere DSM en het latere Calvé. Hij was een pionier op het gebied van Verantwoord Maatschappelijk Ondernemen en net zo baanbrekend als bijvoorbeeld Henri Ford, William Lever of Jean-Baptiste Godin.

De socialistische ideeën van Agneta Matthes en Jacques van Marken zijn nog steeds actueel. Door je op theatrale wijze mee te nemen in de levens van Agneta Matthes en Jacques van Marken en in de geschiedenis van het monumentale Agnetapark, plaatst Jan van der Mast het denken in communities in een historisch perspectief. Hij weet je te overtuigen van de kracht en waarde van communities.

Zie ook:
Programma donderdag 9
Deelsessies donderdag 9

Meer informatie over Jan van der Mast is te vinden op de website van Jan van der Mast. Lees ook het artikel met Jan van der Mast dat is verschenen in nationaal magazine MONUMENTAAL (www.monumentaal.com).

Share: