Mannenzaal: historische parel van Amersfoort

Het exclusieve voorprogramma van het Nationaal Monumentencongres op woensdagavond 7 november wordt verzorgd door de Gemeente Amersfoort. Directeuren van erfgoedorganisaties nemen u mee naar bijzondere locaties. U kunt bijvoorbeeld met Susan Lammers, directeur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, mee naar de Mannenzaal van het St. Pieters en Bloklands Gasthuis.

De monumentale Mannenzaal van het St. Pieters en Bloklands Gasthuis is één van de mooiste historische parels van Amersfoort en met zijn 22 bewaarde bedstedes uniek, zelfs voor Europa. Bij binnenkomst stapt de bezoeker terug in de tijd. De geschiedenis van de Mannenzaal en de aangrenzende kapel gaat terug tot 1390. Vanaf dat jaar was het gasthuis een tehuis waar zieken en oude mensen werden verzorgd.

De intieme Kapel uit 1390 met z’n prachtige boogramen werd tot begin 2014 gebruikt als kerk, maar is nu ingericht voor divers gebruik. De sfeervolle Mannenzaal, gebouwd in 1531, heeft nog de originele bedstedes, waardoor bezoekers een uniek beeld kunnen krijgen hoe de gastelingen (zoals de bewoners genoemd werden) hier gewoond hebben.

michieloktober 2018