Prijs Jong MonumentenTalent 2018

De erfgoedsector zit stampvol met jong talent. Om verjonging en vernieuwing in de erfgoedsector te stimuleren, heeft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de prijs Jong MonumentenTalent ingesteld. Het Jong MonumentenTalent 2018 is zelfstandig erfgoedprofessional Welmoed Wijmans (28), projectleider van het project ‘Blik naar boven, zicht op de toekomst’ van Stichting Grote Kerk Naarden. De prijs, een door het Mondriaan Fonds aangeboden gepersonaliseerd ontwikkelingstraject, werd uitgereikt door Susan Lammers, juryvoorzitter en directeur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Juryrapport

Passie, creativiteit en een goede dosis vaardigheden

Welmoed heeft zich als projectleider van het project ‘Blik naar boven, zicht op de toekomst’ van Stichting Grote Kerk Naarden volgens de jury bewezen als hét Jonge Monumententalent van 2018. Ze combineert haar passie voor het vak met haar vaardigheden en creativiteit als ondernemer om erfgoed voor een breder publiek toegankelijk te maken.

Cultuurhistorische kennis publiek toegankelijk maken

Welmoed verrichtte een grondige inventarisatie naar de verhalen, cultuurhistorische elementen en bijzonderheden van de kerk, onder andere door interviews af te nemen, archieven te digitaliseren en kennis toegankelijk te maken voor een breed publiek. Met de nieuwe content werden twaalf Kijk in de Kerk Routes gemaakt, moderne rondgangen die bezoekers op hun eigen niveau en interessegebied begeleidden door het monument.

Welmoed bezit als zelfstandig erfgoedprofessional belangrijke eigenschappen om iets voor elkaar te krijgen; ze is ondernemend, goed in het leggen van verbindingen en het aanspreken van nieuwe doelgroepen. Met vernieuwende programma’s weet ze de verbindende waarde van erfgoed optimaal te benutten. De jury is er van overtuigd dat Welmoed de potentie heeft om nog meer van haar kwaliteiten te laten zien de komende jaren. Welmoed is zo’n talent dat je iedere monumentenorganisatie gunt.

Jury

De jury bestond uit de volgende leden, die –op persoonlijke titel– voor de Prijs 2018 waren benoemd:
– Joks Janssen, Buitengewoon hoogleraar ruimtelijke planning en erfgoed, WUR;
– Hanneke Kik, adviseur erfgoed bij het Mondriaan Fonds;
– Flip van den Burgt, Directeur bij Bouw- en Restauratiebedrijf Van de Burgt & Strooij BV;
– Susan Lammers, Algemeen directeur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, juryvoorzitter;
– Max Beijk, winnaar MonumentenTalent 2017.

Genomineerden

Foto: Jan van Dalen

Tot 13 oktober 2018 konden organisaties hun jonge talenten voordragen. De 12 voorgedragen jonge talenten lieten met hun grote variëteit aan werkzaamheden de brede diversiteit in de monumentensector zien. Wat opvalt is dat publieksbereik een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden van de kandidaten omvat. Uiteindelijk werden drie jonge talenten genomineerd voor de prijs Jong MonumentenTalent 2018. Naast de winnaar had de jury ook Martijn Hendriksen (25), projectleider bij de restauratie van Het Schip in Amsterdam, en Kees van Leeuwen (32), kunstenaar en expert op het gebied van Koude Oorlog erfgoed, genomineerd.

Benieuwd naar wat Max Beijk als ‘molenman’ en Jong MonumentenTalent 2017 drijft? De Erfgoedstem interviewde hem. Lees hier meer.

michielnovember 2018