Prijs Jong MonumentenTalent 2017

De erfgoedsector zit stampvol met jong talent. Om verjonging en vernieuwing in de erfgoedsector te stimuleren, heeft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de prijs Jong MonumentenTalent ingesteld. Het Jong MonumentenTalent 2017 is ‘molenman’ Max Beijk. De prijs, een door het Mondriaan Fonds aangeboden gepersonaliseerd ontwikkelingstraject, werd uitgereikt door Susan Lammers, juryvoorzitter en directeur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Juryrapport

Familie van molenmakers

Op jonge leeftijd gaf Max Beijk (27 jaar) al leiding aan een complexe restauratie van een molen. Inmiddels heeft hij tientallen projecten uitgevoerd en is zijn talent onmiskenbaar. Hij is een ondernemende en innovatieve speler in het traditionele ambacht van molenmaker. Hij heeft het vak met de paplepel ingegoten gekregen als de derde generatie van molenmakers. De jury vindt het dan ook positief dat hij een eigen weg kiest in het ambacht en zich een innovatieve molenmaker toont. Max werkt met nieuwe technieken, neemt grote uitdagende restauraties aan en heeft binnen zijn bedrijf een goede mix van ervaren molenmakers en jong talent. Hij maakt daarbij inhoudelijk gedurfde keuzes op het gebied van terughoudend restaureren die niet altijd voor de hand liggen in de molenwereld, en heeft deze keuzes uitstekend onderbouwd en uitgevoerd.

Investeren in ambachtsopleidingen

“Duurzaamheid bij restauratie vind ik heel belangrijk en dat vraagt van mij, als jonge ondernemer, echt visie die ik overbreng op mijn team”, vertelt Max. “Ik vind het heel belangrijk dat de overheid investeert in goede ambachtsopleidingen. Samen restaureren we zo’n 60 tot 70 molens in Nederland per jaar. We hebben veel werk, maar het is heel moeilijk om goede mensen te vinden. Ik heb veel vrienden die een ‘event’-opleiding deden, maar nu geen job hebben, terwijl ik personeel nodig heb maar geen mensen kan vinden die verstand hebben van timmeren, laat staan van restaureren.”

Jury

De jury bestond uit: Susan Lammers (juryvoorzitter en directeur Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed), Thies Koggel (tuinmedewerker Landgoed De Wiersse en Jong MonumentenTalent 2016), Flip van de Burgt (voorzitter Vakgroep Restauratie), Christian Ernsten (docent Reinwardt Academie en adviseur Mondriaan Fonds) en Joks Janssen (hoogleraar ruimtelijke ordening en erfgoed aan de Wageningen Universiteit).

Genomineerden

De drie genomineerden: Max Beijk, Daan Claessen en Lisette Breedveld | Foto: Fotograaf Joost Enkelaar

 

Tot 18 oktober 2017 konden organisaties hun jonge talenten voordragen. De zestien voorgedragen jonge talenten kwamen uit alle hoeken van de erfgoedwereld: van projectleider tot architect en van programmacoördinator tot restauratiespecialist. Uiteindelijk werden drie jonge talenten genomineerd voor de prijs Jong MonumentenTalent 2017. Naast Max Beijk (molenmaker) waren dit Daan Claessen (3D-modellenbouwer) en Lisette Breedveld (monumentenzorger gemeente Almere).

Benieuwd naar het ontwikkeltraject van Thies Koggel, Jong MonumentenTalent 2016? In het Tijdschrift van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed vertelde hij wat hij afgelopen jaar heeft gedaan en geleerd. Lees hier meer.

Share: