Rietveldpaviljoen: icoon voor Amersfoort

Het exclusieve voorprogramma van het Nationaal Monumentencongres op woensdagavond 7 november wordt verzorgd door de Gemeente Amersfoort. Directeuren van erfgoedorganisaties nemen u mee naar bijzondere locaties. U kunt bijvoorbeeld met Fons Asselbergs, directeur Advies Ruimte en Cultuur, naar het Rietveldpaviljoen.

Het Rietveldpaviljoen is een icoon voor Amersfoort. Het is in 1959, in het kader van de herdenking van 700 jaar stadsrechten van Amersfoort, ontworpen door Gerrit Rietveld. Het paviljoen is een gemeentelijk monument en is het enige originele tentoonstellingspaviljoen van Rietveld in Nederland. In het Kröller-Müller museum staat een replica van het Sonsbeekpaviljoen en in Venetië staat het Nederland paviljoen van Rietveld. Rietveld wordt internationaal erkend als een belangrijk architect die bepalend is geweest voor de architectuur van de Stijl en het latere Modernisme.

De afgelopen jaren is het paviljoen gebruikt voor verschillende tijdelijke invullingen, in afwachting van een meer permanente nieuwe bestemming.

Zie verder: www.monumentencongres.nl/voorprogramma

 

michieloktober 2018