Programma

Het Nationaal Monumentencongres 2023 staat in het teken van vernieuwing, innovatie en de zoektocht naar mensen die baanbrekend werk durven te verrichten in de erfgoedsector. Want dit is hard nodig. Uitdagingen in de vorm van personeelstekorten (vooral onder ambachtslieden), te weinig overdracht van kennis en vakmanschap en versnippering in de keten, werpen de vraag op hoe we de monumentenzorg de komende tien jaar draaiend en gezond houden. Daarom is het thema van het Nationaal Monumentencongres 2023 ‘Erfgoedpioniers gezocht’.

Erfgoedpioniers gezocht!
Hoe houden we de monumentenzorg de komende tien jaar draaiend en gezond

Congres 9 november

De tijdsindeling van het Nationaal Monumentencongres is als volgt:

Tijdstip Activiteit
09:00 – 10:00 Inloop en ontvangst
10:00 – 10:30 Plenaire kick-off
11:00 – 12:15 Themasessie 1: Erfgoedpioniers: toekomst van werk
Themasessie 2: Erfgoedpioniers: de technologie
12:15 – 13:30 Lunch
13:45 – 16:15 Twee rondes deelsessies en excursies
16:30 – 16:45 Uitreiking Monumententalentprijs
16:30 – 17:30 Borrel

Klik voor het gehele programma en de beschrijving van alle deelsessies op onderstaande knop.

Netwerkapp

Over innovatie en vernieuwing gesproken! Dit jaar wordt er voor het eerst ook gebruik gemaakt van een netwerkapp zodat je voorafgaand en tijdens het congres precies kan zien wie er aanwezig zijn, je gelinkt kan worden op basis van je interesses en je zeer eenvoudig je contactgegevens kan delen met andere deelnemers.

Vooravond 8 november

De Koloniën van Weldadigheid in Veenhuizen zijn oneindig fascinerend en belichamen één op één het thema. Daarom is het bij uitstek dé locatie voor het Nationaal Monumentencongres 2023. Desalniettemin is het ruim 150 kilometer verwijderd van het centrum van Nederland. Omwille van afstand en reistijd kan het fijn zijn om een overnachting te boeken voorafgaande aan het congres. Om de avond in stijl door te brengen, faciliteren wij een vooravond programma en korting bij enkele hotels in de omgeving. Hierdoor krijg je de mogelijkheid om comfortabel en uitgerust het congres te starten.

Op woensdagavond 8 november wijden we het congres om 18:00 uur in met een borrel en diner in het Gevangenismuseum. In de prachtige Koepelkerk krijg je direct aansluitend op het diner een bijzondere preview van het programma van de Erfgoedparade in 2024. De Erfgoedparade is een reizend feest van cultuur, verbinding en verwondering op unieke erfgoedlocaties.Deelname aan deze vooravond is optioneel.

Koop het Vooravondticket direct samen met je Congresticket.