Sprekers en dagvoorzitter

Dagvoorzitter: Reinier van den Berg

Reinier van den Berg groeit op in een dorp achter de duinen en is op jonge leeftijd een gedreven weeramateur. Uiteindelijk maakt hij van zijn passie zijn beroep en raakt in 1985 betrokken bij de oprichting van Meteo Consult. Na zijn studie aan de universiteit van Wageningen, waar hij afstudeert in Milieukunde, gaat hij aan de slag als weerman bij MeteoGroup.

Vanaf 1989 presenteert hij regelmatig het weer op televisie en zo wordt Reinier bekend bij het grote publiek. Door de jaren heen houdt Reinier zich meer en meer bezig met het klimaat. Om uiteindelijk de focus te leggen op de impact van het snel veranderende klimaat op aarde. En de vraag: ‘wat kan de mensheid hier tegen doen?’

Spreker: Floris Alkemade

Floris Alkemade is architect en stedenbouwkundig ontwerper, studeerde in 1989 met eervolle vermelding af in de Bouwkunde aan de Technische Universiteit Delft. Aansluitend werkte hij gedurende achttien jaar met Rem Koolhaas en was een van de zes partners van het befaamde Office for Metropolitan Architecture, een ontwerpbureau met ongeveer 350 mensen in dienst. In 2008 richtte hij zijn eigen ontwerpbureau FAA op en later ook BAU+ opererend vanuit Sint-Oedenrode, Brussel en Parijs. Van 2015 tot 2021 vervulde hij de functie van Rijksbouwmeester.

Hij combineert zijn werk als architect en stedenbouwkundig ontwerper met het geven van onderwijs, lezingen en hij maakt deel uit van diverse vakjury’s. Hij was negen jaar gastprofessor aan de universiteit in Gent en van 2014 tot 2018 lector aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam. In 2018 werd hij gekozen als Nederlands Architect Van Het Jaar. Hij heeft diverse publicaties op zijn naam. Zijn essay De Toekomst van Nederland is inmiddels aan de zesde druk toe.

Spreker: Alex van den Doel

Alex van den Doel is als managing director van Aon’s Global Risk Consulting verantwoordelijk voor risk consultancy, cyber solutions en crisis management (COT). Het COT is het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement, die organisaties in de publieke en private sector ondersteunt en is gespecialiseerd in onderzoek, advies, trainingen en oefeningen op het gebied van veiligheids- en risico/crisis­management. Hierbij helpt hij bedrijven om weerbaar en veerkrachtig te worden door beter te anticiperen en reageren op zowel verwachte als onverwachte risico’s.

Alex heeft een master in (Financiële) bedrijfseconomie aan de Erasmus en is Chartered Financial Analyst (CFA). Daarnaast heeft hij management development programmes bij INSEAD (International Executive Programme Fontainebleau – Singapore), Harvard Business School (Leading Professional Services Firms) en het IN-BOARD programma van INSEAD in 2019 (opleiding tot commissaris).

Spreker: Barbera Wolfensberger

Barbera Wolfensberger is Directeur Generaal voor de beleidsdirecties Erfgoed & Kunsten, Media & Creatieve Industrie en Internationaal Beleid. Daarnaast is zij verantwoordelijk voor de onderdelen Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), Nationaal Archief (NA) en de bureaus van de Raad voor Cultuur en Nationale Unesco Commissie.

Barbera zal met haar bijdrage ingaan op het nationale beleid rondom het risico- en crisismanagement voor de erfgoedsector.