Key note speakers en dagvoorzitterPierre van der Gijp (dagvoorzitter)
Pierre van der Gijp is Manager Marketing, Informatie & Communicatie bij het Restauratiefonds en in die hoedanigheid dagelijks aan het werk voor springlevende monumenten. In de jaren dat hij daar werkt heeft hij met veel betrokken (monumenten)professionals en eigenaren contact mogen hebben.

Pierre: “Ik hou van monumenten, vanwege hun ‘verschijningsvorm’, en zeker ook omdat ze een verhaal vertellen; over zichzelf, maar ook over de geschiedenis van dorp, stad en regio. En vaak ook van ons land. Het is mooi dat we in november met veel betrokken professionals bij elkaar komen. Ik vind het een eer om deze dag te mogen leiden. Tot ziens!”

Eric Luiten
Eric Luiten is hoogleraar Landschapsarchitectuur aan de TUDelft. Tussen 2001 en 2019 was hij als onafhankelijk adviseur betrokken bij de herontwikkeling van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Onlangs is dit cultureel erfgoed uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed.

Aan de hand van zijn ervaringen als ontwerper en supervisor zal hij duiden hoe de revitalisering van de Nieuwe Hollandse Waterlinie zich verhoudt tot de actuele en toekomstige ruimtelijke opgaven in ons land. De maatschappelijke noden van vandaag en morgen zijn niet alleen goed inpasbaar in de gebouwde objecten en landschappelijke structuur, maar deels zelfs voorwaardelijk voor de duurzame bescherming van deze historische megastructuur. Daarvoor is wel een dynamische en strategische interpretatie van het erfgoed nodig.

Marinke Steenhuis

Marinke Steenhuis
Marinke Steenhuis is cultuurhistoricus en partner van het bureau SteenhuisMeurs. Ze promoveerde in 2007 bij prof. Auke van der Woud en is expert op het gebied van gebiedsidentiteit. Wanneer de identiteit van de plek centraal in de opgave staat, ontstaan kansen en mogelijkheden voor innovatie en verandering. Haar kracht ligt in onderzoek en conceptontwikkeling naar de mentaliteit en ruimtelijke identiteit van gebieden

Tijdens het congres zal Marinke Steenhuis ingaan op de opgaven en culturele waarden van de laat 19de eeuwse stad, waar het Amsterdamse Oosterpark een voorbeeld van is en waar ook Artis onderdeel vanuit maakt. Vervolgens maakt zij de omslag naar culturele waarden en opgaven van de hedendaagse steden en landschappen en de lessen vanuit de lange lijn.